Mereka Pengantin Millionaire, Harta Beratus Juta,Tapi Perasan Tak Surah Apa Yang Dipilih Belakang Pelamin?

loading…
Mereka Pengantin Millionaire, Harta Beratus Juta,Tapi Perasan Tak Surah Apa Yang Dipilih Belakang Pelamin?


Mereka multi millionaire, harta beratus juta, ada banyak private jet, ada askar peribadi, harta seluruh dunia, makan tak habis berpuluh keturunan.

Kawin simple mcm ni je. Ada ayat Quran dekat belakang. Letak pelamin simple satu kerusi.

This, a piece of photo, could very well be the biggest statement of the century for citizens of Malaysia.

Apa mesej ni wahai manusia? Ke korang tengok gambar ni, senyum2 pastu tak pakai akai nak berfikir?

They are sending a big, big message. Marriage is not about the show of your wealth. It’s about the sacred vow yang sangat berharga, jauh lebih berharga dari harga perkahwinan, hantaran dan pelamin. And a message of importance of religion and God’s blessing in maintaining harmony and happiness in marriage.

Dalam banyak-banyak orang kahwin, berapa orang yang letak ayat quran dekat majlis diorang? Cuba fikir sat.

Dari banyak-banyak ayat Quran, korang perasan x surah apa yang dipilih? Surah Al-Fatihah. (Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam. Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat). Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.)

Surah yang kita duk ulang-ulang time semayang tapi ramai yang tak faham maksud pun.

Maksudnya kaya mana sekalipun kita, agung mana pun taraf kita, banyak mana pun harta kita, semua tu tak berguna kalau kita tak dapat hidayah dan petunjuk ke jalan yang lurus dan dapat berkat dan mengesakan Allah. Boleh je Sultan Johor letak ayat kursi ke, ayat seribu dinar ke, ayat halau setan ke, tapi surah ini jugak yang dipilih. Menunjukkan betapa pentingnya surah ni dan konsep hidayah ke jalan yang lurus dalam kehidupan peribadi baginda Sultan Johor dan anak-anak.

Hidup kita ni, dah la kawin mahal2, duit savings ada 10k tapi kita berangan nak kawin dekat Mandarin Oriental, lepas 1 tahun kawin gaduh sikit-sikit nak cerai. Tak raya rumah mak sendiri mintak cerai. Tak basuh pampers anak mintak cerai. Tak panggil sayang mintak cerai.

Dah dalam majlis kawin tu sah2 la takde ayat quran nak letak tepi pelamin hang. Bukan setakat ayat quran, banyak kawin zaman sekarang doa pun tak baca mintak berkat.

Lepas tu hutang kawin aritu pun tak habis bayar sampai berpuluh tahun.

Kesimpulannya kalau Sultan pun kawin mcm ni, mohon kita rakyat marhaen kawin simple simple je. Letak satu kerusi kayu antara pintu tandas dgn pintu bilik tido kau, letak fresh flowers sikit, gantung ayat kursi dekat belakang. Settle. Takde orang nak amik gambar pun. Jangan lupa surah fatihah gantung dekat dinding.

Kawin mcm ni pun suami model, isteri lawa giler. Kita yang muka mcm selipar Jepun kawin selipar Crocs ni mestilah lagi simple.

Sumber Penulisan Amirul Nazri

loading...

Add Comment